En el Valle de Himnos ~ Infine... siamo un quartiere...!!!
Nella Valle degli Inni
~ Por fin ... somos un barrio ...!!!
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με τη βοήθεια του Πανοικτίρμονος Θεού , από σήμερα είμαστε και πάλι κοντά σας ,μετά από τη διετή απουσία στην μπλογκόσφαιρα.
Με την επιστροφή μας , σας ανακοινώνουμε την διάθεση , να αποκτήσει το ιστολόγιό μας και άλλους συντάκτες για την καλλίτερη ενημέρωση και
πνευματική βοήθεια των αναγνωστών μας .
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι , όπως συμπληρώσουν τη φόρμα επικοινωνίας (κάτω δεξιά).

Σας περιμένουμε με χαρά!

Θεοτόκης
21/11/2014

ΤΕΛΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Όσο με ωφέλησαν οι αρρώστιες , δε με ωφέλησε η άσκηση που , σαν μοναχός , έκανα τόσα χρόνια.
Γέρων Παΐσιος

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

ΟΜΙΛΙΑ ΕΙΣ ΤΗΝ Γ. ΚΥΡΙΑΚΗΝ ΤΟΥΜΑΤΘΑΙΟΥ ΜΤΘ.ΣΤ.22-33

 του π. Νικ. Φαναριώτη - Εφημ. Ι.Ν. Οσ. Λουκά Πατρών για την     03-7-11


Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός Εάν ουν ο οφθαλμός σου απλούς η, όλον το σώμα σου φωτεινόν έσται εάν δε ο οφθαλμός σου πονηρός η, όλον το σώμα σου σκοτεινόν έσται. Ματθ.στ 22,23

Άπαξ και ο Κύριος  ξεκίνησε την δημόσια ζωή του, δεν έμεινε καθόλου αργός. και περιήγεν όλην την Γαλιλαία ο Ιησούς διδάσκων εν ταις συναγωγαίς αυτών και κηρύσσων το ευαγγέλιον της βασιλείας και θεραπεύων πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν εν τω λαώ.ΜΤΘ.Δ.23

Στις μακρές πορείες του  βρέθηκε σε ένα όρος περικυκλωμένος από πλήθη λαού και τους έκαμε μιαν ομιλίαν που κατά γενικήν ομολογίαν αναφέρεται τόσο συχνά όσο καμιά άλλη ομιλία ,οίας δήποτε εποχής, H επί του όρους ομιλία        Βλέπε D.Carnegi ,στο βιβλίο έξω η στενοχώρια σ.14 .
από εδώ βγαίνουν τα εξης μηνύματα (SMS), Aπο τον τρόπον διδασκαλίας του Χριστού :

1ον.όταν δίδασκε τον όχλον, δηλ. ανθρώπους άσχετους, αλλά πρόθυμους να ακούσουν, μιλούσε με παραβολές.

2ον η επιλογή του αυτή ήταν αποκλειστική και όχι περιστασιακή.

Ταύτα πάντα ελάλησεν ο Ιησούς εν παραβολαίς τοις όχλοις και χωρίς παραβολής ουδέν ελάλει αυτοίς .  ΜΤΘ ιγ 34,35.                                                                     

Εδώ χρησιμοποιεί τον υγιή και καθαρό οφθαλμό.
Εάν το μάτι είναι γερό και καθαρό, όλο το σώμα φωτίζεται και θα είναι φωτεινό. Δηλαδή ο άνθρωπος που έχει γερά τα μάτια, μπορεί να βαδίζει με ασφάλεια να εργάζεται τα καθημερινά του έργα με επιτυχία, να βλέπει να γνωρίζει και αναγνωρίζει τους ανθρώπους που έρχεται σε επικοινωνία.
Τι εννοούσε όμως; τρία  πράγματα:Το λογικό, την συνείδηση και τον θείο φωτισμό.καί τα 3 τα έχει μόνον ο άνθρωπος και όχι τα ζώα.

1ον.ΤΟ ΛΟΓΙΚΟ (ο νους και η διάνοια). Νους ορά και νους ακούει. Το πρώτο εσωτερικό μάτι, Δώρον Θεού. Με την δύναμη του λογικού ,δημιουργεί αριστουργήματα πάνω στη γη και στο διάστημα, μέσα στον χωροχρόνο και την βιολογική ζωή των 5 διαστάσεων. Και επιπλέον:

Με την δύναμιν του λογικού, οι ανθρώπινες ψυχές υψώνονται σε μιαν 6ην  διάστασιν, την πνευματική, όπου δια μιας μοιραίας ασκήσεως της πνευματικής τους ελευθερίας, κινούνται είτε προς τον Δημιουργό (προς το φως ), είτε μακράν τούτου (προς το σκοτάδι).

Κεντρομόλα  ή φυγόκεντρα, με κέντρο πάντοτε τον Χριστόν,   όπως φαίνεται  καθαρά  στο  Ευαγγέλιο της κρίσεως ΜΤΘ.κε΄31.  Αυτό εξαρτάται από το αν το λογικό σου (μου) είναι απλό όπως στο έδωσε ο Θεός:(φυσικό, γνήσιο, χωριάτικο…) και όχι πονηρό (Σύνθετο, γυαλοφορεμένο, στρατευμένο). ΔΗΛΑΔΗ:

ΓΥΑΛΟΦΟΡΕΜΕΝΟ ΛΟΓΙΚΟ: Να φοράει τα χρωματιστά γυαλιά των διαφόρων ιδεολογιών, θεωριών, κατεστημένων… ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟ ΛΟΓΙΚΟ= αλλοτριωμένο, μπλεγμένο.  Γιατί έχει παραχωρήσει, αντί πινακίου φακής, την ελευθερίαν ην Χριστός ημάς ηλευθέρωσε, Σε  οποιαδήποτε ιδεολογία και αν έχει στρατευθεί, από τις πιο υλιστικές, ως τις πιο ιδεαλιστικές.

2ΟΝ.Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΣ. = Δεύτερος εσωτερικός οφθαλμός είναι η φωνή του Θεού  μέσα στον άνθρωπο.    (Φωτίζει πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον). Έχει μιαν διπλή εντολήν. Να διδάξει τον άνθρωπον ποιο είναι το θέλημα του Θεού και κατόπιν να κρίνει τον άνθρωπο για υπακοή η όχι στο θέλημα Του. Είναι ο αρμόδιος Δικαστής του. ΕΠΑΙΝΕΙ τα σωστά, την αρετή ,την άσκηση, την αγιότητα. ΕΛΕΓΧΕΙ την κακία ,ακολασία, πονηρία, σκληρότητα. Όσο πιο απλή και ,φυσική είναι, τόσο πιο σωστά λειτουργεί.                  Η  Συνείδηση  παρομοιάζετε με λαμπόγυαλο λάμπας πετρελαίου  και καθαρίζε- ται με την μετάνοια η τον θάνατο.

3ον.  Ο ΘΕΙΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ = Τρίτος εσωτερικός οφθαλμός .Είναι ο φωτισμός του Αγίου Πνεύματος. Δίδεται μόνο στους πιστούς με το ΒΑΠΤΙΣΜΑ, ΧΡΙΣΜΑ και τα λοιπά μυστήρια της Εκκλησίας. Διατηρείται εν απλότητι και αφελότητι καρδίας ,όπως στους πρώτους χριστιανούς . ΣΒΥΝΕΤΑΙ με την απομάκρυνση από τα μυστήρια της Εκκλησίας και ξανανάβεται με το φιλάνθρωπο μυστήριο της μετανοίας και εξομολογήσεως.

Αυτά είναι τα 3 είδη εσωτερικού φωτισμού για τα οποία μιλάει ο Κύριος σήμερα. Και για τα οποία ισχύει αυτό με το οποίο αρχίσαμε Εάν ο οφθαλμός σου απλούς  η, όλον το σώμα σου φωτεινό  έσται.  Πράγμα που φαίνεται καθαρά στους αγίους και στις εικόνες τους, και στο οποίο μετέχει κάθε πιστός, ανάλογα με την απλότητα, κα την καθαρότητα του.



ΑΜΗΝ.

1 σχόλιο:

  1. Οφείλω να ζητήσω μία μεγάλη Συγγνωμη από τους αναγνώστες αυτού του Ιστολογίου αλλά και από τον π.Νικολαο Φαναριώτη για τις όποιες καθυστερήσεις προβάλλονται από καιρού εις καιρόν στην ανάρτηση των κηρυγμάτων. Επικαλούμαι στην ανοχή σας , την άνωθεν βία και ελπίζω σύντομα να είμαι συνεπέστερος , Θεού παντελεήμονος θέλοντος .

    Έρρωσθε και ευδαιμονείτε !
    Θεοτόκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή