En el Valle de Himnos ~ Infine... siamo un quartiere...!!!
Nella Valle degli Inni
~ Por fin ... somos un barrio ...!!!
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με τη βοήθεια του Πανοικτίρμονος Θεού , από σήμερα είμαστε και πάλι κοντά σας ,μετά από τη διετή απουσία στην μπλογκόσφαιρα.
Με την επιστροφή μας , σας ανακοινώνουμε την διάθεση , να αποκτήσει το ιστολόγιό μας και άλλους συντάκτες για την καλλίτερη ενημέρωση και
πνευματική βοήθεια των αναγνωστών μας .
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι , όπως συμπληρώσουν τη φόρμα επικοινωνίας (κάτω δεξιά).

Σας περιμένουμε με χαρά!

Θεοτόκης
21/11/2014

ΤΕΛΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Όσο με ωφέλησαν οι αρρώστιες , δε με ωφέλησε η άσκηση που , σαν μοναχός , έκανα τόσα χρόνια.
Γέρων Παΐσιος

Σάββατο, 23 Ιουλίου 2011

ΟΜΙΛΙΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΣΤ" ΚΥΡΙΑΚΗΝ ΤΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ - ΜΤΘ. Θ ' 1-8.

του π. Νικ. Φαναριώτη - Εφημ. Ι.Ν. Οσίου Λουκά Πατρών για την 24-7-2011

« ίνα τι υμείς ενθυμίστε πονηρά εν τοις καρδίες υμών ;»

Με την αυστηρή αυτή παρατήρηση επετίμησε μερικούς γραμματείς πού ήσαν παρόντες κατά το θαύμα της θεραπείας του παραλυτικού της Καπερναούμ. Το πονηρό είναι το ψέμα που σκέφτηκαν εις βάρος του Χριστού, όταν συγχώρησε τις αμαρτίες του πριν τον θεραπεύσει. Πραγματικά πριν τον θεραπεύσει σωματικά του είπε καθώς τον είδε επί κλίνης βεβλημένον : «θάρσει τέκνον αφέωνται σοι αι αμαρτίαι σου». «Και ιδού τινές των γραμματέων είπαν εν εαυτοϊς ούτος βλασφημεί» εις τούτην του παραλύτου την ιστορίαν πράγμα άξιον πολλής παρατηρήσεως, είναι η βίαιη αντίδραση του Χριστού σε ένα απλό λογισμό των Γραμματέων. Τούτο οφείλεται στο ότι με τον λογισμό τους αυτόν οι γραμματείς έφεραν στη μέση ένα ψέμα και μάλιστα πονηρόν, ότι δηλαδή ο Χρίστος δεν είναι Θεός, διότι αληθώς, εάν ο Ιησούς κατά την άδικον κρίσιν αυτών, μη ων Θεός, έλεγε το αφέωνται σοι αι αμαρτίαι σου Μτθ.θ2 τότε ήτο ψεύτης και απατεών τούτο δε είναι εναντίον εις αυτήν την φύσιν του Θεού όστις είναι η αυτοαλήθεια η οδός, η αλήθεια και η ζωή .Το πονηρόν λοιπόν ήταν με το μέρος των γραμματέων γιατί πολλές φορές τον είχαν δει με εξουσίαν, και νόσους να φυγαδεύει, και δαίμονας να απελαύνει και την θάλασσα να επιτιμά και πάντα ταύτα να τα πράττει υπέρ άνθρωπον. Με το να χαρακτηρίσει αυτό το ψέμα των γραμματέων πονηρόν, δείχνει ότι όλα τα ψέματα δεν είναι της ιδίας βαρύτητος.
Και σε μας σήμερα λέγει το ίδιο στα ψέματα μας, που δεν τα κρατάμε μόνο μέσα μας όπως οι γραμματείς αλλά τα εξωτερικεύομε με λόγια και έργα, με τις τεράστιες δυνατότητες της τεχνολογίας-Με λόγια, με έργα, με πάνελ, με τον τύπο Και είναι αλήθεια ότι βίος και πολιτεία των ανθρώπων είναι το ψέμα, ακόμα και των Χριστιανών.3500 χρόνια δεν έφθασαν για να προσαρμοσθούμε. Με μεγάλη ευκολία ψεύδονται οι άνθρωποι και με καταπληκτική δεξιότητα δικαιολογούνται: «το αλάτι της αλήθειας» αδύνατο να ζήσουμε χωρίς αυτό (στα σαλόνια μουγκαμάρα, οι εφημερίδες λευκές σελίδες, τα δικαστήρια έρημα  οι πολιτικοί χωρίς δουλειά). ---Είναι δύσκολο ο άνθρωπος να κρατήσει τη γλώσσα του. Και έτσι από τα ψέματα που λέμε ο Σα­τανάς έχει τεράστια κέρδη, σε βλάβη εναντίον των ανθρώπων.
Ποιος μπορεί να περιγράψει η να διηγηθεί πόσην βλάβη προξενεί το ψεύδος; Αυτό βλάπτει και τον λέγοντα-ζημίαν προξενεί και στον ακούοντα. Το ψεύδος πολλάκις εξαφανίζει ολόκληρα έθνη, διότι όλοι οι επιθετικοί πόλεμοι γίνονται με ψεύτικες δικαιολογίες , εχθρεύει τους φίλους ,ταράζει την συγγένειαν,  χωρίζει τα αντρόγυνα, το ψεύδος σχίζει και εξαφανίζει και αυτά της εκκλησίας τα μέλη ,διότι όσους ακούετε σχισματικούς , αιρετικούς, απίστους, ουδέν άλλο διέφθειρεν αυτούς, ειμή το ψεύδος , δηλαδή τα βιβλία των ψευδολόγων.
Ψέματα υπάρχουν πολλών ειδών:
1. ψέματα συμφέροντος (δοσάς, μοδίστρα, τεχνίτης ).
2. ψέματα Εμπορίου.
3.  ψέματα γονέων, καθηγητών, μαθητών .
4.  ψέματα πολυλογίας, ψέματα Εγωιστικά : ΙΩ ΚΛΙΜ. Λ12ος : «Γέννημα μέν λίθου και σίδηρου πυρ, γέννημα δε πολυλογίας και ευτραπελίας ψεύδος». Μπορεί ο ψαράς να μη βγάλει ψάρι-το λαγωνικό να μη βγάλει λαγό—Η πολυλογία όμως θα ΒΓΑΛΕΙ οπωσδήποτε ΨΕΜΑ, το «ΠΙΣΤΕΥΩ» δεν έχει το γράμμα Ψ.
Τώρα βέβαια μας φέρνουνε σε πολλές δύσκολες περιπτώσεις και αναγκαζόμαστε να πούμε ψέμα­τα. Μια ψυχή, σε μια σύναξη πιστών, έθεσε την ερώτηση: Είναι αδύνατον να μην πω ψέματα την ημέρα τι θα γίνει; Θα κολαστώ; Και κανείς δεν σήκωσε το χέρι του να φέρει αντίρρηση.
Ασφαλώς εκείνο το ψέμα είναι κολάσιμο, το οποίον ωφελεί τον σατανά, κερδίζει ο σατανάς . Βέβαια αν κάποιος θα μπορούσε να μιλήσει αυτή την ώρα θα έλεγε: ώστε επιτρέπεται το ψέμα; Δεν ελέχθη το ναι ναι και το ου ου; Και εντούτοις το ψέμα επιτρέπεται.
Ένα παράδειγμα : Βρισκόμαστε σε μια ομιλία στο 2° όροφο. Και ο μη γένοιτο έπιασε πυρκαγιά στο ισόγειο. Αν ο υπεύθυνος πει την αλήθεια: πυρκαγιά κάτω, ποιος θα βγει ζωντανός από κει μέσα; Κανένας Θα γίνει πανικός θα πατηθούνε κει στην πόρτα όλοι. Άλλοι θα πηδήσουν από τα παράθυρα. Εδώ αν πει την αλήθεια, κερδίζει ο διάβολος . Τώρα το ψέμα όχι απλώς επιτρέπεται αλλά επιβάλ­λεται π .χ. θα μπορούσε να πει ο υπεύθυνος: κάποιος καταζητούμενος μπήκε και να κατεβούμε γρήγορα—γρήγορα για να διευκολύνουμε την αστυνομία. Έτσι θα γλυτώνανε οι πιο πολλοί. Βεβαία είναι ψέμα ,αλλά ψέμα σωτήριο—η Γραφή είναι φορτωμένη από τέτοια.-Αλλά Το ναι ναι και το ου ου; ελέχθη κατά πνεύμα και όχι κατά γράμμα, «το γάρ γράμμα αποκτέννει, το δε πνεύμα ζωοποιεί» Β "Kop. Γ "6.
ΠΡΔ 2ον Γνωρίζει ο γιατρός ότι αυτός πεθαίνει εξ αιτίας της καρδιάς του θα του πει !! πάς: θα πεθάνει στα χέρια του!  Του λέει κουράγιο, από σένα εξαρτάται, και τον ωφελεί πολλάκις, γιατί η αλήθεια που του λέει η επιστήμη του, καμιά φορά μπορεί να είναι ψέμα και ο άνθρωπος να ζήση. Γι’ αυτό και η Γραφή λέγει παραμυθείσθε τους ολιγοψύχους, αντέχεσθε των ασθενών Α'Θεςβ14 Δηλ. να τους πούμε παραμύθια για να προλάβουμε την αυτοκτονία ή την συγκοπή.
Ο Χριστός μας έχει δώσει ένα πανίσχυρο όπλο για να χειριζόμαστε αυτά τα θέματα. Η μεγαλύτερη αρετή ποια είναι; Η Διάκριση, το ισχυρότερο εργαλείο της φωτισμένης συνειδήσεως. Και η διά­κριση λέγει: Όπως ο Σατανάς χρησιμοποιεί και την αλήθεια (αν και σπάνια) για το κακό, (πυρκα­γιά, ναυάγιο, αρρώστια,...). Έτσι και ο χριστιανός μπορεί να χρησιμοποιεί και το ψέμα (αν και σπάνια) για το καλό. Το βάρος πέφτει στη λέξη φωτισμένη συνείδηση, οπόταν ψεύδους  εισάπαν καθαρεύσωμεν, τότε αυτό μετά φόβου, καιρού καλούντος υπέλθωμεν.Ιω.Κλιμ.Λ.Ιβ Άλλως τε η εντολή του 10λόγου, σ'αυτό το πνεύμα είναι διατυπωμένη : «ου ψευδομαρτυρήσεις ΚΑΤΑ του πλησίον σου μαρτυρίαν ψευδή».-
Είναι καιρός να νοιώσουμε απόλυτα ελεύθεροι και σ' αυτό το θέμα του ψέματος αλλά ΤΙΜΙΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ. «τη ελευθερία ή Χριστός υμάς ηλευθέρωσε στήκετε και μη πάλιν ζυγώ δουλείας ενέχεσθε». Γαλ.Ε1. ο άνθρωπος του Χριστού είναι ο μόνος απόλυτα ελεύθερος άνθρωπος στη γη και στον ουρανό.

ΑΜΗΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου