En el Valle de Himnos ~ Infine... siamo un quartiere...!!!
Nella Valle degli Inni
~ Por fin ... somos un barrio ...!!!
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με τη βοήθεια του Πανοικτίρμονος Θεού , από σήμερα είμαστε και πάλι κοντά σας ,μετά από τη διετή απουσία στην μπλογκόσφαιρα.
Με την επιστροφή μας , σας ανακοινώνουμε την διάθεση , να αποκτήσει το ιστολόγιό μας και άλλους συντάκτες για την καλλίτερη ενημέρωση και
πνευματική βοήθεια των αναγνωστών μας .
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι , όπως συμπληρώσουν τη φόρμα επικοινωνίας (κάτω δεξιά).

Σας περιμένουμε με χαρά!

Θεοτόκης
21/11/2014

ΤΕΛΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Όσο με ωφέλησαν οι αρρώστιες , δε με ωφέλησε η άσκηση που , σαν μοναχός , έκανα τόσα χρόνια.
Γέρων Παΐσιος

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

OMIΛIA ΕΙΣ ΚΥΡIAKH ΜΕΤΑ ΤΑ ΦΩΤΑ .

του π. Νικ. Φαναριώτη - Εφημ. Ι.Ν. Οσ. Λουκά Πατρών στις  
11-1-2009    ΜΤΘ. Δ12-17

Και τοις καθημένοις εν χώρα και σκιά θανάτου,

Φως ανέτειλεν αυτοίς. Μτθ.Δ16.


Μιλάει για μια χώρα που την πλακώνει η σκιά του θανάτου από τη μια μεριά, και από την άλλη για ένα φως Μέγα, που ανέτειλε επάνω από αυτήν (Ησαϊας μβ΄7).Χώρα θανάτου είναι μια χώρα που προσεβλήθη από θανατερή επιδημία (Πνεύμ. Εϊτς),για την οποία δεν υπάρχει φάρμακο ούτε εμβόλιο. Η χώρα αυτή είναι ολόκληρη η πρ. Χρ. ανθρωπότης και όχι μόνο και ο θανάσιμος ιός ειδωλολατρία Και Φως μέγα είναι ο Χριστός. Με την δημόσια ανάδειξη του Χριστού, φωτίστηκε ο κόσμος .

Τα αποτελέσματα ; εις τα ίδια ήλθε, και οι ίδιοι αυτόν ου παρέλαβαν όσοι δε έλαβαν αυτόν, έδωκε αυτοίς εξουσίαν ,τέκνα Θεού γενέσθαι, τοις πιστεύουσιν εις το όνομα αυτού. Ιω.Α11,12 .


Δεν εξαφανίστηκε η ειδωλολατρία, ο παγανισμός .Αλλά ήλθε η κρίσις: _Αυτή δε έστιν η κρίσις, ότι το φως ελήλυθεν εις τον κόσμον, και ηγάπησαν οι άνθρωποι μάλλον το σκότος η το φως*ην γαρ πονηρά αυτών τα έργα. ΙΩ.Γ19.


Η ειδωλολατρία υπάρχει.

2000 χρόνια και η ειδωλολατρία ΥΠΑΡΧΕΙ και όχι μόνον υπάρχει αλλά και προοδεύει, και όχι μόνον υπάρχει αλλά και εκσυγχρονίζεται, με επιστήμη και τεχνολογία και έρευνα. Και όποιος πιστεύει ότι δεν υπάρχει σήμερα ειδωλολατρία, κοιμάται με τα τσαρούχια, ακόμα και αν τα τσαρούχια του είναι ηλεκτρονικά.


Αλλά τι είναι η ειδωλολατρία;

Να απαντήσουμε πρώτα στην ερώτηση τι σημαίνει λατρεύω; Λατρεύω σημαίνει ότι σε κάποιο πρόσωπο η κάποια λέξη, η κάποια ανθρώπινη αξία, αποδίδω τον σεβασμό και την τιμήν, που ανήκουν μονάχα στον Θεόν. Οι ειδωλολάτρες κατά την αρχαιότητα λάτρευαν τους λίθους, τα δένδρα, τον ήλιο και τα άστρα, τα βόδια, τον μαύρο ταύρο, τις γάτες, τα φίδια.__ Και όμως…Για να γίνει κάποιος ειδωλολάτρης, δεν χρειάζεται κατ ανάγκην ένας ακατέργαστος λίθος η ένα ξύλινο άγαλμα, εμπρός στο οποίο να προσκυνάει αρκεί λ,χ, να εκτιμήσει κάτι τι περισσότερο από την αξίαν του, να το προτιμήσει από τον Θεόν και να του αποδώσει μεγαλύτερη υπόληψη και εμπιστοσύνη παρά στον Θεόν. Παίρνει δηλαδή την πρώτη θέση στην καρδιά μας.


Τα πράγματα αυτά γίνονται; Αλίμονο ! Ακόμα και στην εποχή μας οφείλουμε να παραδεχθούμε την αλήθεια αυτής της διαπιστώσεως. (Σαββατόβραδο και γλέντια…) ΑΡΑ :


Ειδωλολατρία, σημαίνει λατρεύω, προσκυνώ η προτιμώ, το δημιούργημα περσσό- τερο από τον Δημιουργό. είτε είναι φίδι, σκύλος, ταύρος, είτε είναι επιστήμη, τεχνο- λογία, μόδα, σεξ, δεισιδαιμονία, μαγεία κόμμα, ναρκωτικό….


ει κρείττον του σώματος η ψυχή, και κρείττων του κόσμου ασυγκρίτως ο κτίσας αυτόν Θεός, ο προτιμών της ψυχής το σώμα και του Θεού τον υπ΄αυτού κτισθέντα κόσμον, ουδέν των ειδωλολατρούντων διενήνοχεν. Μάξιμος ο ομολογητής.

Πάνω σ΄αυτή τη βάση, την μόνη ορθή, αν ρίξουμε μια ματιά στον κόσμο σήμερα, την ειδωλολατρία θα την βρούμε παντού, ακόμα και σε μας τους λεγομένους χριστιανούς. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ειδωλολατρία. Το Κεφάλαιο, είτε ιδιωτικό ( Καπιταλισμός) είτε κρατικό (Γραφειοκρατία) όποιος προτιμά (λατρεύει) το κεφάλαιο πιο πολύ από τον Θεό είναι Ειδωλολάτρης .ΗΘΙΚΗ ειδωλολατρία (Μακιαβελισμός, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, δίκαιο του ισχυρότερου, Ιησουίτες…). ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΗ Ειδωλολατρία (Σκοτσέζε, σέξ, μόδα, πορνοβίντεο, ναρκωτικά…)ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ειδωλολατρία (Φασιστική, κομματική, αναρχική, Δημοκρατική) ΜΥΣΤΙΚΙΣΤΙΚΗ ειδωλολατρία (γιόγκα, γκουρού, μαχαρίσι, γνωστικοί, διαλογισμός ).ΔΙΑΦΟΡΑ. ο αθλητισμός με τα στημένα ρεκόρ, και τα ντόπινγκ, τα σπορ, τα ράλι, το τζόγο, τους μάγους ,τους αστρολόγους κλπ, κλπ.


Είναι τέλος ο Χρυσούς μόσχος το φοβερό τρέξιμο του Μαμωνά. Α! εδώ τίποτε δεν μπορεί να το σταματήσει ούτε τα δάκρυα από τις αυτοκτονίες, ούτε τα δυστυχήματα, ούτε οι αναποδιές…Κανείς δεν ακούει τίποτα και κανείς δεν βλέπει τίποτα…

Όλα αυτά συμπυκνώνονται στην εκκοσμίκευση : Υπακοή στην κοσμική ζωή παρακοή στον Χριστό. Πάντοτε Εάν υπάρχει κάτι στη ζωή που το υπακούω ,παρακούοντας συγχρόνως τον Χριστόν, αυτό είναι ο κόσμος. Ο Κόσμος είναι έτσι μεγαλοφυώς δομημένος ΩΣΤΕ : ΥΠΑΚΟΗ ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΙΚΗ ΖΩΗ ΠΑΡΑΚΟΗ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ Π Α Ν Τ Ο Τ Ε. είναι σύνολα ξένα μεταξύ τους.

Όλες οι ειδωλολατρίες που είπαμε (και άλλες αναρίθμητες) είναι ΜΙΑ η λατρεία του εγώ. Η Θεοποίησις του ανθρώπου παρακούοντας τον Θεόν. Η ίδια παλαιά θρησκεία της ανθρωπότητος που κατάφερε να χωρίσει τον άνθρωπο από τον Θεόν. και έσεσθε ως θεοί, γινώσκοντες καλόν και πονηρόν. Γένεσις ,Γ5

Ε! λοιπόν τώρα μπορούμε να δούμε, αν δεν είμαστε τυφλοί, μέσα σε ποιο πυκνό και αδιείσδυτο δάσος θεών ζει ,κινείται και διασκεδάζει ο σύγχρονος άνθρωπος.

Η τόσο μακρινή λατρεία των ειδώλων (δηλ. η χώρα και η σκιά του θανάτου), ξαναζεί με σφρίγος καταπληκτικό. Δεν είπαμε δε τίποτε για τις δεισιδαιμονίες του όχλου γιατί μοναχά για την απαρίθμηση τους, θα χρειαζόταν ολόκληρο κήρυγμα. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος, αλλά και τα φάρμακα κατά του ιού είναι έτοιμα από το Πνεύμα το Αγιον .Και θεωρητικά και πρακτικά.





Θεωρητικά μεν η πρώτη εντολή στο όρος Σινά :

Άκουε Ισραήλ Εγώ ειμί Κύριος ο Θεός σου ουκ έπονται σοι θεοί έτεροι πλην εμού. Ου ποιήσεις σε αυτώ είδωλον ,ουδέ παντός ομοίωμα, όσα εν τω ουρανώ άνω και όσα εν τη γη κάτω και όσα εν τοις ύδασι υποκάτω της γης. ου προσκυνήσεις αυτοίς ουδέ μη λατρεύσεις αυτοίς . Εξοδος ,Κ΄4
πρακτικά δε η μετάνοια και τα μυστήρια και η ζωή της εκκλησίας.


Και εύχομαι με αυτήν την 1η εντολή και την μετάνοια και τα μυστήρια της εκκλησίας, να καταπολεμήσουμε τον θανατηφόρο πνευματικό ιό της ειδωλολατρίας που απειλεί να μας καταστρέψει.



ΑΜΗΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου