En el Valle de Himnos ~ Infine... siamo un quartiere...!!!
Nella Valle degli Inni
~ Por fin ... somos un barrio ...!!!
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με τη βοήθεια του Πανοικτίρμονος Θεού , από σήμερα είμαστε και πάλι κοντά σας ,μετά από τη διετή απουσία στην μπλογκόσφαιρα.
Με την επιστροφή μας , σας ανακοινώνουμε την διάθεση , να αποκτήσει το ιστολόγιό μας και άλλους συντάκτες για την καλλίτερη ενημέρωση και
πνευματική βοήθεια των αναγνωστών μας .
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι , όπως συμπληρώσουν τη φόρμα επικοινωνίας (κάτω δεξιά).

Σας περιμένουμε με χαρά!

Θεοτόκης
21/11/2014

ΤΕΛΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Όσο με ωφέλησαν οι αρρώστιες , δε με ωφέλησε η άσκηση που , σαν μοναχός , έκανα τόσα χρόνια.
Γέρων Παΐσιος

Σάββατο 23 Μαΐου 2009

" Στα δύο η Ι. Μητρόπολη Αττικής "

Γράφει ο/η Θωμάς Τσάτσης (Ελευθεροτυπία)
23.05.09



Διαμοιράζονται τα ιμάτια της Μητρόπολης Αττικής. Σε λίγο καιρό και το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο η μεγάλη περιφέρεια της πάλαι
ποτέ Μητρόπολης Αττικής και Μεγαρίδος πρόκειται να κοπεί στα δύο.

Και να διαχωριστεί στην Κηφισιά των πλουσίων και στο Ιλιον των φτωχών.

Εκκλησιαστικές και πηγές του υπουργείου Παιδείας δηλώνουν ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στη διάσπαση της Αττικής με σκοπό να ξεχαστεί η Μητρόπολη που στο παρελθόν βρέθηκε εν μέσω πολλών εκκλησιαστικών ταραχών.

Το αίτημα για διάσπαση της Μητρόπολης Αττικής είχε υποβάλει ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος το 2005, όταν η Ιερά Σύνοδος κλήθηκε να αποφασίσει την αποπομπή του πρώην Αττικής Παντελεήμονα.

Δεν το έκανε δεκτό όμως η τότε υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου και λόγω του οικονομικού κόστους καθώς θα έπρεπε να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός.

Το θέμα ωστόσο επανέφερε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προς τον νέο υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Αρχιεπισκοπή και υπουργείο Παιδείας έχουν συζητήσει και έχουν καταλήξει ότι η υπουργική απόφαση θα υλοποιηθεί λίγο πριν από την ανάδειξη των δύο νέων ιεραρχών, των δύο νέων Μητροπόλεων.

Εκείνο που εκκρεμεί είναι οι ονομασίες. Το σίγουρο είναι ότι καμία από τις δύο Μητροπόλεις δεν θα ονομάζεται «Αττικής» και οι νέοι ιεράρχες που θα εκλεγούν δεν θα φέρουν το βάρος του τίτλου που προκαλεί συνειρμούς που παραπέμπουν στο παρελθόν.

Μέχρι το 1974 η Μητρόπολη ονομαζόταν Αττικής και Μεγαρίδος. Ο νέος τότε αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ αποφάσισε τη ρήξη με το παρελθόν και θέλοντας να φέρει νέους ιεράρχες που θα τον στηρίξουν, επέλεξε να ιδρύσει 8 νέες Μητροπόλεις σπάζοντας σε μικρότερα κομμάτια την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ των Μητροπολιτών που απομάκρυνε ήταν και ο Αττικής και Μεγαρίδος Νικόδημος Γκατζιρούλης.

Στο παρελθόν, τόσο το πρόσφατο όσο και παλαιότερα, το θέμα της εφαρμογής των νόμων προκάλεσε προβλήματα στη Μητρόπολη Αττικής.

Έτσι το 1990, έπειτα από προσφυγή του Νικόδημου Γκατζιρούλη, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι αυτός είναι ο νόμιμος μητροπολίτης του θρόνου.

Ακολούθησαν διαμάχες εντός και εκτός Ιεραρχίας. Νόμοι του κράτους και εκκλησιαστικοί κανόνες έγιναν κουβάρι που οδηγούν σε αντίθετες κατευθύνσεις και αντί να λύσουν το πρόβλημα, το διαιώνισαν.

Η μετάθεση του μητροπολίτη Ζακύνθου Παντελεήμονα στη μητρόπολη Αττικής και όσα ακολούθησαν με την αποπομπή του το 2001 και την εκθρόνισή του πρόσφατα, βάσει νόμων του κράτους, προκάλεσαν νέα προβλήματα που δεν είναι απίθανο να συνεχιστούν.
Αυτή τη φορά στις νέες Μητροπόλεις, τη μία των πλουσίων και την άλλη των φτωχών.

Πηγή : www.romfea.gr

3 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Θεοτόκη , δεν είναι τα πράγματα έτσι .
    Σήμερα , υπάρχου πλούσιοι & φτωχοί & στην Κηφησιά , αλλά & στο Ιλιον .
    πάει η Κηφησιά που γνωρίζατε & είχατε στο νού σας .
    Αλλά & το Ιλιον έχει γίνει μια σύγχρονη μεγαλούπολη , με όλες τις κατηγορίες ανθρώπων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ αναγνώστα , κάποιες απ τις αναρτήσεις του ιστολογίου , αποτελούν αυτοτελή και άτμητη αναπαραγωγή δηλώσεων ή σχολιασμών τρίτων και όχι εμού.

    Σας ευχαριστώ για το σχόλιό σας , το οποίο οφείλω να ομολογήσω με βρίσκει εν μέρει σύμφωνο εντούτοις , σας υπενθυμίζω ότι ,
    σκοπος του ιστολογίου είναι και η ανάγνωση από τους επισκέπτας αλλά και ο σχολιασμός και η συζήτηση .

    Σας ευχαριστώ και πάλι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aφού λοιπόν αγαπητέ Θεοτόκη , σκοπος του ιστολογίου , είναι και η ανάγνωση από τους επισκέπτας αλλά και ο σχολιασμός και η συζήτηση , τότε γιατί σου κακοφαίνεται που διατυπώνω την άποψή μου .
    Ολη μέρα κηφησιά & Ιλιον βρίσκομαι .
    Συγχώρα με , αλλά .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή