En el Valle de Himnos ~ Infine... siamo un quartiere...!!!
Nella Valle degli Inni
~ Por fin ... somos un barrio ...!!!
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με τη βοήθεια του Πανοικτίρμονος Θεού , από σήμερα είμαστε και πάλι κοντά σας ,μετά από τη διετή απουσία στην μπλογκόσφαιρα.
Με την επιστροφή μας , σας ανακοινώνουμε την διάθεση , να αποκτήσει το ιστολόγιό μας και άλλους συντάκτες για την καλλίτερη ενημέρωση και
πνευματική βοήθεια των αναγνωστών μας .
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι , όπως συμπληρώσουν τη φόρμα επικοινωνίας (κάτω δεξιά).

Σας περιμένουμε με χαρά!

Θεοτόκης
21/11/2014

ΤΕΛΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Όσο με ωφέλησαν οι αρρώστιες , δε με ωφέλησε η άσκηση που , σαν μοναχός , έκανα τόσα χρόνια.
Γέρων Παΐσιος

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009


Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ μνήμῃ τοῦ Ὁσίου
Πατρὸς ἡμῶν Ἀντωνίου τοῦ Μεγάλου ,
τοῦ Καθηγητοῦ τῆς Ἐρήμου.


Ο Μέγας Αντώνιος, ο αρχηγός του Μοναχικού βίου και Καθηγητής της Ερήμου , γεννήθηκε στην Αίγυπτο το 251 μ.Χ. (ή το 264).




Σαν παιδί ο Αντώνιος παρουσίασε πλούσια εσωτερικά χαρίσματα. Οι γονείς του ήταν ευσεβείς και πλούσιοι χριστιανοί. Δυστυχώς, όταν ο Αντώνιος ήταν 20 περίπου ετών, οι γονείς του πέθαναν, αφήνοντας ορφανούς αυτόν και την μικρότερη αδερφή του. Ο Άγιος Αντώνιος ανέλαβε έτσι την επιμέλεια της αδερφής του χωρίς όμως ( παρά την μεγάλη λύπη του ) να σταματήσει στιγμή να ασχολείται με την Αγία Γραφή και τον Θεό.
Έτσι όταν άκουσε την ευαγγελική φωνή «Ει θέλεις τέλειος είναι, ύπαγε πώλησόν σου τα υπάρχοντα και δος πτωχοίς, και έξεις θησαυρόν εν ουρανώ, και δεύρο ακολούθει μοι», την έκανε αμέσως πράξη. Μοίρασε όλα του τα υπάρχοντα και την γονική του περιουσία στους φτωχούς, εγκατέλειψε την τύρβη του κόσμου και αναχώρησε στην έρημο έχοντας αφήσει την αδερφή του στις φροντίδες ενός παρθεναγωγείου με ενάρετες γυναίκες.




Επί είκοσι χρόνια αντιμετώπισε απίστευτους πειρασμούς. Νύχτα και ημέρα έκανε ασκητικούς αγώνες με τους οποίους νέκρωσε τα σκιρτήματα των παθών, έφτασε στον βαθμό της απάθειας, υπερβαίνοντας τα όρια της ανθρώπινης φύσης.




Οι ενάρετες πράξεις του έγιναν γνωστές και έφεραν πλήθος μιμητών, ώστε η έρημος μεταμορφώθηκε σε πόλη. Σε αυτήν την «πόλη» ο Μέγας Αντώνιος ήταν ο νομοθέτης και ιδρυτής του μοναχικού βίου. Στην έρημο γνώρισαν τον Άγιο Αντώνιο, ο Μέγας Βασίλειος και ο Μέγας Αθανάσιος. Ο Μέγας Αθανάσιος, μάλιστα, έγραψε τον βίο του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου.




Αλλά και οι πιστοί που δεν ήταν στην έρημο απόλαυσαν τους καρπούς της αρετής του Μεγάλου Αντωνίου. Όταν ο Μαξιμίνος το 312 έκανε διωγμό κατά των Χριστιανών και θανάτωσε πολλούς, ο Μέγας Αντώνιος πήγε και βοήθησε και παρηγόρησε τους πιστούς.




Όταν η Εκκλησία ταρασσόταν από τους Αρειανούς, ο Μέγας Αντώνιος κατέβηκε με ζήλο στην Αλεξάνδρεια το 335 μ.Χ. και αγωνίστηκε για την Ορθοδοξία. Κατάφερε μάλιστα με την χάρη που είχαν οι λόγοι του να επαναφέρει πολλούς απίστους στην Ορθοδοξία. Ζώντας έτσι, έγινε πρότυπο αρετής και κανόνας των μοναζόντων. Παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο στις 17 Ιανουαρίου 356 μ.Χ. σε ηλικία 105 ετών.


Η Εκκλησία μας , τιμά την ιερά μνημη του Οσίου Πατρός ημών Αντωνίου του Μεγάλου , του Καθηγητού της Ερήμου , στις 17 Ιανουαρίου.




Ἀπολυτίκιον τοῦ Ἁγίου Ἀντωνίου

Τὸν ζηλωτὴν Ἠλίαν τοῖς τρόποις μιμούμενος, τῷ Βαπτιστῇ εὐθείαις ταῖς τρίβοις ἑπόμενος, Πάτερ Ἀντώνιε, τῆς ἐρήμου γέγονας οἰκιστής, καὶ τὴν οἰκουμένην ἐστήριξας εὐχαῖς σου. Διὸ πρεσβεῦε Χριστῷ τῷ Θεώ, σωθῆναι τάς ψυχὰς ἡμῶν.


Κοντάκιον τοῦ Ἁγίου Ἀντωνίου

Τοὺς βιοτικούς, θορύβους ἀπωσάμενος, ἠσυχαστικὼς τὸν βίον ἐξετέλεσας, τὸν Βαπτιστὴν μιμούμενος, κατὰ πάντα τρόπον ὀσιώτατε. Σὺν αὐτῷ οὖν σὲ γεραίρομεν, Ἀντώνιε Πάτερ , τῶν Πατέρων κρηπίς.
~
~
Ταῖς Αὐτοῦ ἁγίαις πρεσβείαις Χριστὲ ὁ Θεὸς , ἐλεησον ἡμᾶς . Ἀμήν.

3 σχόλια:

  1. Επειδή η Εκκλησία περικοσμείται από παρουσίες ανθρώπων που μοχθούν για να μη χαθεί η ουσία, μέσα στην τυπολατρεία και "ιεροπρεπή αναίδεια" των καιρών μας, απο μερικούς, κάθε προσπάθεια πνευματικής αφύπνισης, δίχως ιδιοτέλεια και με αληθινή αγάπη στην Ορθόδοξη πίστη μας υποχρεώνει να σας ασπαστούμε εν Χριστώ και να επικροτήσουμε την διαδικτυακή προσφορά σας. Άξιοι και εις ανώτερα! Βυζαντινός Ικέτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ αγαπητέ αναγνώστα για το ευχητήριο σχόλιό σας και εύχομαι να είστε καλά και να μας επισκέπτεσθε και να καταθέτετε ελεύθερα τα σχόλιά σας.
    ~Θεοτόκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επί τοίς ονομαστηρίοις υμών , εύχομαι έτη πλείστα , υγιεινά & ευφρόσυνα . +Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή