En el Valle de Himnos ~ Infine... siamo un quartiere...!!!
Nella Valle degli Inni
~ Por fin ... somos un barrio ...!!!
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με τη βοήθεια του Πανοικτίρμονος Θεού , από σήμερα είμαστε και πάλι κοντά σας ,μετά από τη διετή απουσία στην μπλογκόσφαιρα.
Με την επιστροφή μας , σας ανακοινώνουμε την διάθεση , να αποκτήσει το ιστολόγιό μας και άλλους συντάκτες για την καλλίτερη ενημέρωση και
πνευματική βοήθεια των αναγνωστών μας .
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι , όπως συμπληρώσουν τη φόρμα επικοινωνίας (κάτω δεξιά).

Σας περιμένουμε με χαρά!

Θεοτόκης
21/11/2014

ΤΕΛΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Όσο με ωφέλησαν οι αρρώστιες , δε με ωφέλησε η άσκηση που , σαν μοναχός , έκανα τόσα χρόνια.
Γέρων Παΐσιος

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Ενθυμούμαι...


+ Ο ΠΑΤΡΩΝ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ

(1915-2008)









Σήμερα έχοντας λίγο χρόνο και ξεκούραστο νου και ευρισκόμενοι εις τα μεθέορτα της του Σωτήρος Χριστού Υπαπαντής , ενεθυμήθην ότι αυτές τις ημέρες ο πάλαι ποτέ Μέγιστος Ιεράρχης της Αποστολικής Εκκλησίας των Πατρών , ο πολιός Μητροπολίτης κυρός -πλέον- ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ , ο οποίος μάλιστα την ημέρα της Υπαπαντής είχε επέτειο των γενεθλίων του , ιστάμενος μεγαλοπρεπώς έμπροσθεν της Αγίας Τραπέζης κατα την ώρα των Απολυτικίων,μετά τη Μικρά Είσοδο , φέροντας -όπως πάντα- καλλίτεχνον μίτραν , έψαλλε στεντορεία τη φωνή , το Κοντάκιο της Εορτής "Ο μήτραν Παρθενικήν αγιάσας τω τόκω Σου " και έμεινα για πολλήν ώραν σκεπτικός....




Φωνή γλυκεία και κατάμεστος , παράστημα Άρχοντος Πρωτοψάλτου , Μουσικολογιώτατος , γνώριζε και στήριζε το Τυπικό της Εκκλησίας , διέθετε ύφος ηγέτη , μα πάνω απ' όλα , ήταν ο κανών του Αρχιερέως!

Διέκρινες στο λόγο του , ύψος και βάθος Θεολογίας , είχε Αρχιερατικό και Συνοδικό κύρος , είχε γνώσεις και ικανότητα διοικήσεως , γνώριζε πολύ καλά την έννοια των ψαλλομένων τροπαρίων , ο ίδιος ήταν Υμνογράφος και μελοποιός , ήταν κοντολογίς ένας αρχοντοπαπάς...

Τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος , μετά την Θ. Λειτουργία σε πανηγυρίζοντα Ι.Ναό των Πατρών , έθεσε στους παρισταμένους ιεροψάλτας -εγώ απλούς μάρτυς , το εξής ερώτημα :

-Τί θα πει , "οθνεία αλλοίωσις ευπρεπεστάτη " ; (φράση απο τον ιαμβικό κανόνα της Εορτης του Αγ.Πνεύματος ).

Οι ιεροψάλτες τον άφησαν να απαντήσει . Θέλω να πιστεύω οτι το έκαναν από σεβασμό ή επειδή ήθελαν ν' ακούσουν την απάντηση απ' τον ίδιο , σαν επικύρωση.

- Οθνεία λοιπόν , συνεχισε , εννοείται η ξένη , η άγνωστη , η απρόσιτη ,η αλλότρια...Ξένη ήταν η αλλαγή στην ψυχή αλλά και στη γλώσσα ενός εκάστου των Μαθητών μετά την κάθοδο του Παναγίου Πνεύματος , πλην όμως , ευπρεπέστατος. Κάτι που έπρεπε να γίνει προκειμένου η πίστις εις τον Αληθινό Θεό να επιτευχθεί .
Συνήθιζε να εξηγεί και να αποτυπώνει θεολογικά κάθε τροπάριο που ίσως να ήταν δυσνόητο για κάποιους από εμάς , και αυτή τελικά είναι η παρακαταθήκη που μπορεί ν' αφήσει ενας Ιεράρχης στο ποίμνιό του , αναχωρώντας για την αιώνια ζωή .
Μέχρι να εγκαταλείψει την επίγειο βιοτή του εψαλλε . Η Βυζαντινή Μουσική ήταν το αίμα που κυλούσε στις φλέβες του , όσο και αν κατέπεσε σαν κορμοστασιά , η φωνή του ηχούσε με τον ίδιο τόνο και την ίδια γλυκύτητα...
Είθε η ψυχή του να κατετάγη εν σκηναίς Δικαίων και η ευχή του να μας καθοδηγεί και να μας συνοδεύει εις την οδόν του Κυρίου.

~Θεοτόκης










2 σχόλια:

  1. Μέγας , ανεπανάληπτος , αληθινός, υποδειγματικός , πράος , μειλήχειος , σαγηνευτικός , μελιστάλακτος , γλυκύτατος , σοφός , ανεκτικός , μεγαλοπρεπής , ολύμπιος , Α Λ Η Σ Μ Ο Ν Η Τ Ο Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι που ο αγαπητός Θεοτόκης δε λησμονησε να αφιερώσει ένα κομμάτι, στον Ιεροπρεπή και όντως Εκκλησιαστικό Ηγέτη Μητροπολίτη Πατρών κυρό Νικόδημο. Έχω ακούσει και απο κοντά τις περιγραφές που μαρτυρείς. Εγώ τον έχω και σε βίντεο από τότε που ο ακούραστος υπέργηρος Επίσκοπος συνόδευσε τον αιώνιο φύλακα του Απόστολο Ανδρέα, (την Τιμία Κάρα του) στο Ιάσιο. Στα μάτια του διέκρινες τη ματιά του ίδιου του Αποστόλου, που ήλθε να ενισχύσει τον δοκιμαζόμενο τότε λαό στο Ιάσιο. Ας έχουμε την ευχή του και ειδικά εσύ γνήσιε εραστή της συγκινητικά ζωντανής Τριαδικής πίστης μας. Αναστήματα και Ιεράρχες σαν τον κυρό Νικόδημο γίνονται όργανα της χάριτος που εμπιστεύεται και διαπνέει τη Θεία χάρη Της... Ας έχουμε και άλλους μιμητές του Ιεράρχου!
    Βυζαντινός Ικέτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή