En el Valle de Himnos ~ Infine... siamo un quartiere...!!!
Nella Valle degli Inni
~ Por fin ... somos un barrio ...!!!
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με τη βοήθεια του Πανοικτίρμονος Θεού , από σήμερα είμαστε και πάλι κοντά σας ,μετά από τη διετή απουσία στην μπλογκόσφαιρα.
Με την επιστροφή μας , σας ανακοινώνουμε την διάθεση , να αποκτήσει το ιστολόγιό μας και άλλους συντάκτες για την καλλίτερη ενημέρωση και
πνευματική βοήθεια των αναγνωστών μας .
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι , όπως συμπληρώσουν τη φόρμα επικοινωνίας (κάτω δεξιά).

Σας περιμένουμε με χαρά!

Θεοτόκης
21/11/2014

ΤΕΛΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Όσο με ωφέλησαν οι αρρώστιες , δε με ωφέλησε η άσκηση που , σαν μοναχός , έκανα τόσα χρόνια.
Γέρων Παΐσιος

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Ι.Μ.Πατρών: "Η «Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση» αποτελεί Προτεσταντική Αίρεση"

Ἡ Ἱερὰ Μητρόπολις Πατρῶν ἐνημερώνει τὸ Χριστεπώνυμο Πλήρωμα τῆς τοπικῆς Ἀποστολικῆς μας Ἐκκλησίας ὅτι, κατὰ τὶς ἡμέρες αὐτές, ὁμάδες αἱρετικῶν ἀπὸ τὴν λεγομένη "Ἑλληνικὴ Ἱεραποστολικὴ Ἕνωση", περιέρχονται τὴν πόλη τῶν Πατρῶν ἀλλὰ καὶ τὰ χωριά μας, μοιράζοντας αἱρετικὰ φυλλάδια μέσα σὲ τσάντες τὶς ὁποῖες κρεμοῦν ἔξω ἀπὸ τὶς πόρτες τῶν πιστῶν.
Γνωστοποιοῦμε λοιπὸν πρὸς ὅλους, ὅτι ἡ ἐν λόγῳ "Ἑλληνικὴ Ἱεραποστολικὴ Ἕνωση" ἀποτελεῖ Προτεσταντικὴ Αἵρεση πού σκοπὸ ἔχει, νὰ ὁδηγήσει στὴν πλάνη τοὺς Ὀρθοδόξους Χριστιανούς, ὅπως πράττουν ὅλοι οἱ αἱρετικοὶ οἱ ὁποῖοι εἶναι ὄργανα τοῦ διαβόλου.
Γι' αὐτὸν τὸν λόγο, κανεὶς νὰ μὴν δέχεται τὸ ὑλικὸ ποῦ διανέμουν καὶ ὅσοι τὸ βροῦν στὶς πόρτες τῶν σπιτιῶν τους νὰ τὸ καταστρέψουν.
Γιὰ ὅποια πληροφορία χρειασθοῦν, οἱ εὐσεβεῖς Χριστιανοί μας, νὰ ἐπικοινωνήσουν ἄμεσα μὲ τόν Ἱερέα τῆς Ἐνορίας τους ἢ μὲ τὴν Ἱερὰ Μητρόπολη Πατρῶν στὸ τηλ. 2610 - 320.602, εἴτε μέ τήν Ἀντιαιρετική Ἐπιτροπή τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως στό τηλ. 6977-582800

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

ΟΜΙΛΙΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΣΤ" ΚΥΡΙΑΚΗΝ ΤΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ - ΜΤΘ. Θ ' 1-8.

του π. Νικ. Φαναριώτη - Εφημ. Ι.Ν. Οσίου Λουκά Πατρών για την 24-7-2011

« ίνα τι υμείς ενθυμίστε πονηρά εν τοις καρδίες υμών ;»

Με την αυστηρή αυτή παρατήρηση επετίμησε μερικούς γραμματείς πού ήσαν παρόντες κατά το θαύμα της θεραπείας του παραλυτικού της Καπερναούμ. Το πονηρό είναι το ψέμα που σκέφτηκαν εις βάρος του Χριστού, όταν συγχώρησε τις αμαρτίες του πριν τον θεραπεύσει. Πραγματικά πριν τον θεραπεύσει σωματικά του είπε καθώς τον είδε επί κλίνης βεβλημένον : «θάρσει τέκνον αφέωνται σοι αι αμαρτίαι σου». «Και ιδού τινές των γραμματέων είπαν εν εαυτοϊς ούτος βλασφημεί» εις τούτην του παραλύτου την ιστορίαν πράγμα άξιον πολλής παρατηρήσεως, είναι η βίαιη αντίδραση του Χριστού σε ένα απλό λογισμό των Γραμματέων. Τούτο οφείλεται στο ότι με τον λογισμό τους αυτόν οι γραμματείς έφεραν στη μέση ένα ψέμα και μάλιστα πονηρόν, ότι δηλαδή ο Χρίστος δεν είναι Θεός, διότι αληθώς, εάν ο Ιησούς κατά την άδικον κρίσιν αυτών, μη ων Θεός, έλεγε το αφέωνται σοι αι αμαρτίαι σου Μτθ.θ2 τότε ήτο ψεύτης και απατεών τούτο δε είναι εναντίον εις αυτήν την φύσιν του Θεού όστις είναι η αυτοαλήθεια η οδός, η αλήθεια και η ζωή .Το πονηρόν λοιπόν ήταν με το μέρος των γραμματέων γιατί πολλές φορές τον είχαν δει με εξουσίαν, και νόσους να φυγαδεύει, και δαίμονας να απελαύνει και την θάλασσα να επιτιμά και πάντα ταύτα να τα πράττει υπέρ άνθρωπον. Με το να χαρακτηρίσει αυτό το ψέμα των γραμματέων πονηρόν, δείχνει ότι όλα τα ψέματα δεν είναι της ιδίας βαρύτητος.
Και σε μας σήμερα λέγει το ίδιο στα ψέματα μας, που δεν τα κρατάμε μόνο μέσα μας όπως οι γραμματείς αλλά τα εξωτερικεύομε με λόγια και έργα, με τις τεράστιες δυνατότητες της τεχνολογίας-Με λόγια, με έργα, με πάνελ, με τον τύπο Και είναι αλήθεια ότι βίος και πολιτεία των ανθρώπων είναι το ψέμα, ακόμα και των Χριστιανών.3500 χρόνια δεν έφθασαν για να προσαρμοσθούμε. Με μεγάλη ευκολία ψεύδονται οι άνθρωποι και με καταπληκτική δεξιότητα δικαιολογούνται: «το αλάτι της αλήθειας» αδύνατο να ζήσουμε χωρίς αυτό (στα σαλόνια μουγκαμάρα, οι εφημερίδες λευκές σελίδες, τα δικαστήρια έρημα  οι πολιτικοί χωρίς δουλειά). ---Είναι δύσκολο ο άνθρωπος να κρατήσει τη γλώσσα του. Και έτσι από τα ψέματα που λέμε ο Σα­τανάς έχει τεράστια κέρδη, σε βλάβη εναντίον των ανθρώπων.
Ποιος μπορεί να περιγράψει η να διηγηθεί πόσην βλάβη προξενεί το ψεύδος; Αυτό βλάπτει και τον λέγοντα-ζημίαν προξενεί και στον ακούοντα. Το ψεύδος πολλάκις εξαφανίζει ολόκληρα έθνη, διότι όλοι οι επιθετικοί πόλεμοι γίνονται με ψεύτικες δικαιολογίες , εχθρεύει τους φίλους ,ταράζει την συγγένειαν,  χωρίζει τα αντρόγυνα, το ψεύδος σχίζει και εξαφανίζει και αυτά της εκκλησίας τα μέλη ,διότι όσους ακούετε σχισματικούς , αιρετικούς, απίστους, ουδέν άλλο διέφθειρεν αυτούς, ειμή το ψεύδος , δηλαδή τα βιβλία των ψευδολόγων.
Ψέματα υπάρχουν πολλών ειδών:
1. ψέματα συμφέροντος (δοσάς, μοδίστρα, τεχνίτης ).
2. ψέματα Εμπορίου.
3.  ψέματα γονέων, καθηγητών, μαθητών .
4.  ψέματα πολυλογίας, ψέματα Εγωιστικά : ΙΩ ΚΛΙΜ. Λ12ος : «Γέννημα μέν λίθου και σίδηρου πυρ, γέννημα δε πολυλογίας και ευτραπελίας ψεύδος». Μπορεί ο ψαράς να μη βγάλει ψάρι-το λαγωνικό να μη βγάλει λαγό—Η πολυλογία όμως θα ΒΓΑΛΕΙ οπωσδήποτε ΨΕΜΑ, το «ΠΙΣΤΕΥΩ» δεν έχει το γράμμα Ψ.
Τώρα βέβαια μας φέρνουνε σε πολλές δύσκολες περιπτώσεις και αναγκαζόμαστε να πούμε ψέμα­τα. Μια ψυχή, σε μια σύναξη πιστών, έθεσε την ερώτηση: Είναι αδύνατον να μην πω ψέματα την ημέρα τι θα γίνει; Θα κολαστώ; Και κανείς δεν σήκωσε το χέρι του να φέρει αντίρρηση.
Ασφαλώς εκείνο το ψέμα είναι κολάσιμο, το οποίον ωφελεί τον σατανά, κερδίζει ο σατανάς . Βέβαια αν κάποιος θα μπορούσε να μιλήσει αυτή την ώρα θα έλεγε: ώστε επιτρέπεται το ψέμα; Δεν ελέχθη το ναι ναι και το ου ου; Και εντούτοις το ψέμα επιτρέπεται.
Ένα παράδειγμα : Βρισκόμαστε σε μια ομιλία στο 2° όροφο. Και ο μη γένοιτο έπιασε πυρκαγιά στο ισόγειο. Αν ο υπεύθυνος πει την αλήθεια: πυρκαγιά κάτω, ποιος θα βγει ζωντανός από κει μέσα; Κανένας Θα γίνει πανικός θα πατηθούνε κει στην πόρτα όλοι. Άλλοι θα πηδήσουν από τα παράθυρα. Εδώ αν πει την αλήθεια, κερδίζει ο διάβολος . Τώρα το ψέμα όχι απλώς επιτρέπεται αλλά επιβάλ­λεται π .χ. θα μπορούσε να πει ο υπεύθυνος: κάποιος καταζητούμενος μπήκε και να κατεβούμε γρήγορα—γρήγορα για να διευκολύνουμε την αστυνομία. Έτσι θα γλυτώνανε οι πιο πολλοί. Βεβαία είναι ψέμα ,αλλά ψέμα σωτήριο—η Γραφή είναι φορτωμένη από τέτοια.-Αλλά Το ναι ναι και το ου ου; ελέχθη κατά πνεύμα και όχι κατά γράμμα, «το γάρ γράμμα αποκτέννει, το δε πνεύμα ζωοποιεί» Β "Kop. Γ "6.
ΠΡΔ 2ον Γνωρίζει ο γιατρός ότι αυτός πεθαίνει εξ αιτίας της καρδιάς του θα του πει !! πάς: θα πεθάνει στα χέρια του!  Του λέει κουράγιο, από σένα εξαρτάται, και τον ωφελεί πολλάκις, γιατί η αλήθεια που του λέει η επιστήμη του, καμιά φορά μπορεί να είναι ψέμα και ο άνθρωπος να ζήση. Γι’ αυτό και η Γραφή λέγει παραμυθείσθε τους ολιγοψύχους, αντέχεσθε των ασθενών Α'Θεςβ14 Δηλ. να τους πούμε παραμύθια για να προλάβουμε την αυτοκτονία ή την συγκοπή.
Ο Χριστός μας έχει δώσει ένα πανίσχυρο όπλο για να χειριζόμαστε αυτά τα θέματα. Η μεγαλύτερη αρετή ποια είναι; Η Διάκριση, το ισχυρότερο εργαλείο της φωτισμένης συνειδήσεως. Και η διά­κριση λέγει: Όπως ο Σατανάς χρησιμοποιεί και την αλήθεια (αν και σπάνια) για το κακό, (πυρκα­γιά, ναυάγιο, αρρώστια,...). Έτσι και ο χριστιανός μπορεί να χρησιμοποιεί και το ψέμα (αν και σπάνια) για το καλό. Το βάρος πέφτει στη λέξη φωτισμένη συνείδηση, οπόταν ψεύδους  εισάπαν καθαρεύσωμεν, τότε αυτό μετά φόβου, καιρού καλούντος υπέλθωμεν.Ιω.Κλιμ.Λ.Ιβ Άλλως τε η εντολή του 10λόγου, σ'αυτό το πνεύμα είναι διατυπωμένη : «ου ψευδομαρτυρήσεις ΚΑΤΑ του πλησίον σου μαρτυρίαν ψευδή».-
Είναι καιρός να νοιώσουμε απόλυτα ελεύθεροι και σ' αυτό το θέμα του ψέματος αλλά ΤΙΜΙΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ. «τη ελευθερία ή Χριστός υμάς ηλευθέρωσε στήκετε και μη πάλιν ζυγώ δουλείας ενέχεσθε». Γαλ.Ε1. ο άνθρωπος του Χριστού είναι ο μόνος απόλυτα ελεύθερος άνθρωπος στη γη και στον ουρανό.

ΑΜΗΝ.

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Χίου

Εκοιμήθη σήμερα Κυριακή 17 Ιουλίου ο Μητροπολίτης Χίου Διονύσιος σε ηλικία 84 ετών, ο οποίος τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν σε νοσοκομείο των Αθηνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Χίου κυρού Διονυσίου θα τελεστεί την Τρίτη 19 Ιουλίου και ώρα 12:00, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Χίου.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ Δ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ - ΜΤΘ. Ε΄ 14-19.



του π. Νικ. Φαναριώτη - Εφημ. Ι.Ν. Οσίου Λουκά Πατρών για την  17-07-11


((ουδέ καίουσι λύχνον και τιθέασιν αυτόν υπό τον μόδιον, αλλ έπι ΄την λυχνίαν και λάμπει πάσι τοις εν τη οικία)) .Μτθ.Ε15.

Η σημερινή παραβολή είναι μία από τις τρεις μικρές που είπε ο Κύριος στην επί του όρους  ομιλία: 1η .το άλας της γης (ο ορός του αίματος )  2η. πόλις επάνω όρους κειμένη  (το μοναστήρι )  και   3η . το  αναμμένο  λυχνάρι .

Η σημερινή παραβολή παρουσιάζει μιαν οικίαν στην εποχή του Χριστού. Τα φωτιστικά μέσα ήταν: το λυχνάρι, και  η λυχνία. εδώ  λυχνία  ονομάζεται ο  λυχνοστάτης  δηλαδή το βάθρο πάνω στο οποίο ετοποθετείτο  το αναμμένο λυχνάρι για να λάμπει  πάσι τοις εν τη οικία και επί πλέον ο μόδιος  = μετρητής των δημητριακών.  (ο κουβάς ). Το σκηνικό παρουσιάζει την οικίαν πνιγμένη στο ψηλαφητό σκοτάδι, και κάποιον να ανάβει ένα λυχνάρι, και να φωτίζει τον χώρο.

Παραδόξως  όμως αντί να το τοποθετήσει επάνω στον λυχνοστάτη –που είναι και το σωστό—σηκώνει τον κουβάν που τον είχαν και για κάθισμα και βάζει το αναμμένο λυχνάρι από κάτω. Το επεισόδιο αυτό όσο τρελό και αν φαίνεται έχει αλληγορική εξήγηση. Αλληγορεί και την εποχή μας . Οικία είναι η ανθρωπότης που μετά την έξωση εκ του παραδείσου βυθίστηκε στο πνευματικό σκοτάδι και έμεινε εκεί μέχρις ότου ήλθε ο Χριστός στον κόσμο

((ο λαός ο καθήμενος εν σκότει είδε φως μέγα και τοις καθημένοις εν χώρα και σκιά θανάτου Φως ανέτειλεν αυτοίς )). ΜΤΘ.δ.16

Βέβαια υπήρχαν κατά καιρούς φώτα,(προφήτες,  διδάσκαλοι, φιλόσοφοι, κριτές, βασιλείς …)αλλά ο διάβολος κατόρθωνε να τα εξουδετερώνει όλα κάτω από τον μόδιον της αμαρτίας ή του μαρτυρίου (ο Ησαΐας, που πριονίστηκε και γενικώς :από Άβελ του δικαίου έως του αίματος Ζαχαρίου υιού Βαραχίου, ον εφονεύσατε μεταξύ του ναού και του θυσιαστηρίου)—Μτθ.ΚΓ.35 . Με τον ερχομό του Χριστού άναψαν και τα πρώτα λυχνάρια στην ιστορία, που ο διάβολος δεν μπορεί να τα σκεπάσει.

Υμείς εστέ το φώς του κόσμου.ΜΤΘ.Ε14

Και από τότε η ευθύνη του φωτισμού της ανθρωπότητας  μεταφέρεται στους  αποστόλους και δι΄ αυτών στους πιστούς σε μας και έτσι για την πνευματική μοίρα της κοινωνίας έχουμε όλοι ευθύνη, είτε προσωπικά είτε ομαδικά (Πόλις επάνω όρους  κειμένη ,Μοναστήρι)  το λυχνάρι, ο πιστός (είμαι εγώ, είσαι εσύ, .ο κάθε πιστός χωριστά) .

Το λυχνάρι είναι για να φωτίζει λυχνάρι σβηστό έστω και χρυσό δεν φωτίζει. Μπορεί να υπάρχουν 50 λυχνάρια σε ένα δωμάτιο (αργυρά, χρυσά, πήλινα) και να επικρατεί ψηλαφητό σκοτάδι. όλοι οι χριστιανοί είμαστε λύχνοι. (άλλοι χρυσοί, αργυροί, χάλκινοι , πήλινοι ανάλογα με την κοινωνική μας θέση). Πόσοι όμως είμαστε σβηστοί η αναμμένοι;
Ποιος ανάβει το λυχνάρι ? ο άνθρωπος έρχεται στον κόσμο λυχνάρι σβηστό. Κάποιος πρέπει να το ανάψει. Δεν ανάβει μόνο του. Ποιος θα το ανάψει; Ο πατέρας; η μητέρα; Ο παιδαγωγός, ο πνευματικός, ο φίλος , η φιλενάδα, διαφωτιστής; Ποιος; ΚΑΝΕΙΣ ΑΠ΄ ΑΥΤΟΥΣ. Για να ανάψει πρέπει να μεταγγισθεί κολοσσιαία ενέργεια και αυτήν μόνο το Πνεύμα το Άγιον μπορεί να διαθέσει (ΠΡΔ. Δαμασκός και Παύλος   εκεί επετράπη να φανεί η Έκλυσις ενέργειας ,αλλά παντού συμβαίνει το ίδιο ιεροκρυφίως ). Ώστε :                                     
                     Το λυχνάρι θα το ανάψει το Πνεύμα το Άγιον:

Αγίω Πνεύματι πάσα ψυχή ζωούται και καθάρσει υψούται λαμπρύνεται, τη τριαδική μονάδι Ιεροκρυφίως .

Κρυφά από τον κόσμο και από τον διάβολον δια των μυστηρίων  Αυτό και μόνον γνωρίζει πότε ένας φαινόμενος χριστιανός είναι λυχνάρι αναμμένο και πότε όχι. Αυτό ανέδειξε τους Πατέρας που γιορτάζουμε σήμερα σέ μεγάλα φώτα. ΚΑΙ   Γι αυτό δεν φακελώνεται Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ από τους πονηρούς.. Μην ψάχνεις να βρεις πως ο άσωτος έγινε πιστός πως έγινες εσύ ο ίδιος πιστός ,η εγώ αν έγινα η αν είμαι, γιατί δεν φακελώνονται.  
Πρδ. 1. η Σβετλάνα κόρη του Στάλιν. 
Πρδ.2. Θεόφιλος εικονομάχος και η χριστιανή σύζυγος του αυτοκράτειρα Θεοδώρα.                                 
                                 
Ποιός σβήνει το λυχνάρι.

πολλοί και διάφοροι παράγοντες ο κυριότερος είναι  ο μόδιος κουβάς κόσμος. η εκκοσμίκευσις διαθέτει πολλούς μόδιους.
1.Τα χοϊκά συμφέροντα (κληρονομικά, επιχειρηματικά, κομματικά)
2.οι βιωτικές μέριμνες.
3.απουσία οικ. Προσευχής 
4.ηδονές  και  απολαύσεις  της  αμαρτίας.
5.ειρωνείες 
6.κοσμική δόξα 
7.κατάκρισις, καταλαλιά…
8.κονωνικές.υποχρεώσεις                                                                                                                                                                                                      9.Κυριακή αργία είναι τόση η φθορά των χριστιανών από τις λεγόμενες   ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ που ο διάβολος φροντίζει να εκπληρώνονται το   Σαββατοκύριακο ώστε να είναι 100% σωστό εκείνο που  κυκλοφορεί : σαν ΑΤΤΑΚΑ. Αν παλαιότερα <<αγωνιζόταν>> ο Θεός να κρατήσει Την  Κυριακή αργία… Σήμερα αγωνίζεται να την κράτηση Ο Διάβολος γιατί τότε κάνει χρυσές δουλειές. Τότε σβήνει  τα περισσότερα  λυχνάρια των Χριστιανών και είναι αλήθεια.  Τα 95% των Ελλήνων είμαστε ορθόδοξοι χριστιανοί. Πόσοι από μας έχουμε κρατήσει αναμμένο το φώς της βαπτίσεως;

 Αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Εάν για κάποιο λόγο , σβήσει το λυχνάρι της ψυχής . πρέπει να το ξανανάψει το Πνεύμα το Άγιον.

Εν μετανοία και εξομολογήσει.

ΑΜΗΝ.

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

ΟΜΙΛΙΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗΝ Δ’ ΜΑΤΘΑΙΟΥ - ΜΤΘ-Η.5-13

του π. Νικ. Φαναριώτη - Εφημ. Ι.Ν. Οσίου Λουκά Πατρών για την   10 -7- 11  



«και είπε ο Ιησούς τω εκατόνταρχω ύπαγε και ως επίστευσας  γενηθήτω σοι και ιάθη ο παίς αυτού εν τη ώρα εκείνη»

Εκείνος εθνικός, γεννημένος ειδωλολάτρης, χωρίς θεογνωσία, χριστογνωσίαν, λαμβάνει. Εμείς, μέλη της εκκλησίας, συμπολίτες των αγίων, Οικείοι  του Θεού, αδελφοί του Χριστού, με τόσους αγίους πρεσβευτάς και συνηγόρους ζητάμε πότε την μια και πότε την άλλη χάρη από τον Θεόν, και Ή  πετυχαίνουμε αργά και με δυσκολία ,(με πρόσφορα, παρακλήσεις, 40λείτουργα, τάματα…) Ή δεν πετυχαίνουμε ολότελα.  Γιατί; Η  απάντηση  είναι ΜΙΑ:

Ιησούς Χριστός  εχθές και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας. Εβρ.ΙΓ8
                              
 Πολλές  φορές παίρνουμε τηλέφωνο και δεν απαντάει η γραμμή. Δύο είναι    οι λόγοι αποτυχίας μίας  τηλεφωνικής κλήσεως,  ή απουσία του αποδέκτου, ή λάθος του αριθμού. Σε αυτήν την περίπτωση ακούμε συνήθως :  Παρακαλούμε ελέγξατε τον αριθμό που καλείτε, ή συμβουλευθείτε τις πληροφορίες του καταλόγου.                               

Το δυσκολότερο πρόβλημα για μας και το ευκολότερο για τους γέροντας, είναι η τηλεφωνική σύνδεση  με το πνευματικό τηλέφωνο του Χριστού. (προσευχή). Και εδώ δύο λόγοι (κυρίως) εξηγούν την αποτυχία: ή ο Χριστός δεν υπάρχει ή δεν περνούμε σωστά τον αριθμό.

Το πρώτο αποκλείεται άρα μένει το δεύτερο .Και είναι μεγάλη ανάγκη να τον μάθουμε. Δηλ. να μάθουμε τον αριθμό κλήσεως με τον οποίον επικοινωνούν οι άγιοι με τον Χριστόν. Και αυτός είναι ο λόγος της σημερινής περικοπής,
 Γιατί αν ο εκατόνταρχος  τον γνώριζε, και εμείς  μπορούμε να τον μάθουμε.

όσα γαρ προεγράφη, εις την ημετέραν διδασκαλίαν  προεγράφη ίνα δια της υπομονής και της παρακλήσεως των Γραφών την ελπίδα έχομε.  Ρωμ.ΙΕ4.

 Έτσι η προσωπικότης του εκατόνταρχου γράφτηκε, όχι για να ικανοποιήσουμε την περιέργεια η τον θαυμασμό  μας, αλλά για να μάθουμε πώς να μπορέσουμε να ζήσουμε σε ένα κόσμο που δεν «βλέπεται» , σκληρό  και απάνθρωπο.

Η πίστις που θαύμασε ο Χριστός στον εκατόνταρχο είχε σαν θεμέλιο την  ταπεινοφροσύνη . Κύριε ουκ ειμι ικανός ίνα μου υπό την στέγην εισέλθεις  Μτθ.Η8  αυτό δεν είναι ταπεινολογία, ή ταπεινοπραξία, ή υποκρισία ,αυτά  τα απεχθάνεται ο Χριστός .Αλλά η γνήσια ταπεινοφροσύνη.

 Γι αυτό και τον άφησε να ολοκληρώσει την συζήτηση και έτσι να φανερώσει (χωρίς βέβαια να το αντιληφθεί) την δική του ταπεινοφροσύνη και έτσι να διδαχθούμε και εμείς : (όσοι βεβαία θέλουμε) τον σωστό αριθμό κλήσεως δηλ. τι είναι γνήσια ταπεινοφροσύνη. Ο ταπεινόφρων  συνειδητοποιεί την αξία του και δεν αυτόεξευτελίζεται  δεν λέγει ότι είμαι ένα τίποτα, ένα σκουλήκι της γης (για τα σκουλήκια δεν σταυρώθηκε ο Χριστός)  αλλά τοποθετεί τον εαυτό του στην σωστή αξία του και ως προς τους κατωτέρους το έχω υπ΄ εμ αυτόν  στρατιώτας  και ως προς τους ανώτερους του και γαρ εγώ άνθρωπος ειμί υπο εξουσίαν και ως προς τον Θεόν. Ουκ ειμί  ικανός ίνα  μου  υπό την στέγην εισέλθεις .                      

Και αυτό είναι η  ταπεινοφροσύνη, που συντονίζεται με τον 1ον ΜΑΚΑΡΙΣΜΟΝ:   Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι.

 Ταπεινοφροσύνη είναι να μην απλώνεις τα πόδια  σου πέρα από το πάπλωμα σου δηλ. το τάλαντο που σου έχει δώσει ο Θεός  να μην το χώνεις  στην  Γη να το τιμάς  και ούτε να το υποτιμάς, ούτε να το υπερτιμάς.    ΔΗΛ.

Να έχουμε σωστή επίγνωση της αξίας μας, και να την αξιοποιούμε σωστά. Την γνήσια ταπεινοφροσύνη   στην πράξη θα την  διδαχθούμε κοντά  στους αγίους Γέροντες  της ορθοδοξίας μας. Ας  δούμε ένα  σχετικό  ανέκδοτο , από την ζωή του αββά Ιωάννη του Κολοβού.

Παραβαλών ουν τις αυτώ  ,επήνεσεν αυτού το έργο, ειργάζετο δε σειρά. και εσιώπησεν. Πάλιν εκείνος εκίνησεν αυτώ λόγον και πάλιν εσιώπα Τω τρίτον ,λέγει τω παραβάλοντι αφού εισήλθες ενταύθα, έβαλες τον Θεόν απ΄εμού.

 Δεν απάντησε υποτιμώντας τον εαυτόν του δεν συνέκρινε  τον εαυτό του με τους  αδελφούς και τέλος ,αφού εξακολουθούσε  ο πειρασμός,  είπε  την τελευταία  πρώτη.   Δηλαδή από την ώρα  που ήλθες εδώ  μέσα έδιωξες τον Θεόν  από  κοντά  μου, και αυτό που λές ότι έχω, δεν είναι δικό μου  αλλά εντολή του Θεού.

Τω τρίτον, λέγει τω παραβάλοντι αφού εισήλθες ενταύθα, έβαλες τον Θεόν απ΄εμού.

ΑΜΗΝ

ΟΜΙΛΙΑ ΕΙΣ ΤΗΝ Γ. ΚΥΡΙΑΚΗΝ ΤΟΥΜΑΤΘΑΙΟΥ ΜΤΘ.ΣΤ.22-33

 του π. Νικ. Φαναριώτη - Εφημ. Ι.Ν. Οσ. Λουκά Πατρών για την     03-7-11


Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός Εάν ουν ο οφθαλμός σου απλούς η, όλον το σώμα σου φωτεινόν έσται εάν δε ο οφθαλμός σου πονηρός η, όλον το σώμα σου σκοτεινόν έσται. Ματθ.στ 22,23

Άπαξ και ο Κύριος  ξεκίνησε την δημόσια ζωή του, δεν έμεινε καθόλου αργός. και περιήγεν όλην την Γαλιλαία ο Ιησούς διδάσκων εν ταις συναγωγαίς αυτών και κηρύσσων το ευαγγέλιον της βασιλείας και θεραπεύων πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν εν τω λαώ.ΜΤΘ.Δ.23

Στις μακρές πορείες του  βρέθηκε σε ένα όρος περικυκλωμένος από πλήθη λαού και τους έκαμε μιαν ομιλίαν που κατά γενικήν ομολογίαν αναφέρεται τόσο συχνά όσο καμιά άλλη ομιλία ,οίας δήποτε εποχής, H επί του όρους ομιλία        Βλέπε D.Carnegi ,στο βιβλίο έξω η στενοχώρια σ.14 .
από εδώ βγαίνουν τα εξης μηνύματα (SMS), Aπο τον τρόπον διδασκαλίας του Χριστού :

1ον.όταν δίδασκε τον όχλον, δηλ. ανθρώπους άσχετους, αλλά πρόθυμους να ακούσουν, μιλούσε με παραβολές.

2ον η επιλογή του αυτή ήταν αποκλειστική και όχι περιστασιακή.

Ταύτα πάντα ελάλησεν ο Ιησούς εν παραβολαίς τοις όχλοις και χωρίς παραβολής ουδέν ελάλει αυτοίς .  ΜΤΘ ιγ 34,35.                                                                     

Εδώ χρησιμοποιεί τον υγιή και καθαρό οφθαλμό.
Εάν το μάτι είναι γερό και καθαρό, όλο το σώμα φωτίζεται και θα είναι φωτεινό. Δηλαδή ο άνθρωπος που έχει γερά τα μάτια, μπορεί να βαδίζει με ασφάλεια να εργάζεται τα καθημερινά του έργα με επιτυχία, να βλέπει να γνωρίζει και αναγνωρίζει τους ανθρώπους που έρχεται σε επικοινωνία.
Τι εννοούσε όμως; τρία  πράγματα:Το λογικό, την συνείδηση και τον θείο φωτισμό.καί τα 3 τα έχει μόνον ο άνθρωπος και όχι τα ζώα.

1ον.ΤΟ ΛΟΓΙΚΟ (ο νους και η διάνοια). Νους ορά και νους ακούει. Το πρώτο εσωτερικό μάτι, Δώρον Θεού. Με την δύναμη του λογικού ,δημιουργεί αριστουργήματα πάνω στη γη και στο διάστημα, μέσα στον χωροχρόνο και την βιολογική ζωή των 5 διαστάσεων. Και επιπλέον:

Με την δύναμιν του λογικού, οι ανθρώπινες ψυχές υψώνονται σε μιαν 6ην  διάστασιν, την πνευματική, όπου δια μιας μοιραίας ασκήσεως της πνευματικής τους ελευθερίας, κινούνται είτε προς τον Δημιουργό (προς το φως ), είτε μακράν τούτου (προς το σκοτάδι).

Κεντρομόλα  ή φυγόκεντρα, με κέντρο πάντοτε τον Χριστόν,   όπως φαίνεται  καθαρά  στο  Ευαγγέλιο της κρίσεως ΜΤΘ.κε΄31.  Αυτό εξαρτάται από το αν το λογικό σου (μου) είναι απλό όπως στο έδωσε ο Θεός:(φυσικό, γνήσιο, χωριάτικο…) και όχι πονηρό (Σύνθετο, γυαλοφορεμένο, στρατευμένο). ΔΗΛΑΔΗ:

ΓΥΑΛΟΦΟΡΕΜΕΝΟ ΛΟΓΙΚΟ: Να φοράει τα χρωματιστά γυαλιά των διαφόρων ιδεολογιών, θεωριών, κατεστημένων… ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟ ΛΟΓΙΚΟ= αλλοτριωμένο, μπλεγμένο.  Γιατί έχει παραχωρήσει, αντί πινακίου φακής, την ελευθερίαν ην Χριστός ημάς ηλευθέρωσε, Σε  οποιαδήποτε ιδεολογία και αν έχει στρατευθεί, από τις πιο υλιστικές, ως τις πιο ιδεαλιστικές.

2ΟΝ.Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΣ. = Δεύτερος εσωτερικός οφθαλμός είναι η φωνή του Θεού  μέσα στον άνθρωπο.    (Φωτίζει πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον). Έχει μιαν διπλή εντολήν. Να διδάξει τον άνθρωπον ποιο είναι το θέλημα του Θεού και κατόπιν να κρίνει τον άνθρωπο για υπακοή η όχι στο θέλημα Του. Είναι ο αρμόδιος Δικαστής του. ΕΠΑΙΝΕΙ τα σωστά, την αρετή ,την άσκηση, την αγιότητα. ΕΛΕΓΧΕΙ την κακία ,ακολασία, πονηρία, σκληρότητα. Όσο πιο απλή και ,φυσική είναι, τόσο πιο σωστά λειτουργεί.                  Η  Συνείδηση  παρομοιάζετε με λαμπόγυαλο λάμπας πετρελαίου  και καθαρίζε- ται με την μετάνοια η τον θάνατο.

3ον.  Ο ΘΕΙΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ = Τρίτος εσωτερικός οφθαλμός .Είναι ο φωτισμός του Αγίου Πνεύματος. Δίδεται μόνο στους πιστούς με το ΒΑΠΤΙΣΜΑ, ΧΡΙΣΜΑ και τα λοιπά μυστήρια της Εκκλησίας. Διατηρείται εν απλότητι και αφελότητι καρδίας ,όπως στους πρώτους χριστιανούς . ΣΒΥΝΕΤΑΙ με την απομάκρυνση από τα μυστήρια της Εκκλησίας και ξανανάβεται με το φιλάνθρωπο μυστήριο της μετανοίας και εξομολογήσεως.

Αυτά είναι τα 3 είδη εσωτερικού φωτισμού για τα οποία μιλάει ο Κύριος σήμερα. Και για τα οποία ισχύει αυτό με το οποίο αρχίσαμε Εάν ο οφθαλμός σου απλούς  η, όλον το σώμα σου φωτεινό  έσται.  Πράγμα που φαίνεται καθαρά στους αγίους και στις εικόνες τους, και στο οποίο μετέχει κάθε πιστός, ανάλογα με την απλότητα, κα την καθαρότητα του.



ΑΜΗΝ.